Veckans BoISare: Emil Andersson

Emil Andersson, eller Bond-Emil som han kallades, spelade några matcher för BoIS under sällskapets första år. Han har en liten men mycket betydelsefull roll i Landskrona BoIS historia. Det var nämligen han som kom med förslaget om att BoIS skulle heta just BoIS. Men vem var denne »Bond-Emil« Andersson, och varför kallades han för »Bond-Emil«?

Åke Jönsson skriver i Ett fotbollslags historia om hur det gick till den där dagen 7 februari 1915 på gamla Folkets Hus när IFK Landskrona och Diana BK (Landskrona BK) skulle slås samman. De kunde inte enas om ett namn, och sammanslagningen såg ut att gå om intet. Jönsson skriver:

”Då reste sig emellertid »Bond-Emil« Andersson upp och begärde ordet. Lite försiktigt testade han sitt förslag till nytt klubbnamn: »Vad tycker ni om Landskrona Boll- och Idrottssällskap?«. Den så tidigare tryckta stämningen i lokalen lättade med en gång. Alla testade namnen: Landskrona Boll- och Idrottssällskap. Inte alls dumt var den allmänna meningen. Bror Nilsson såg sin chans och ställde en rak fråga till de församlade mötesdeltagarna. »Skulle vi kunna enas om namnet Landskrona Boll- och Idrottssällskap?«. Från mötesdeltagarna hördes ett enstämmigt ja.”

Av alla drygt 900 BoIS-spelare genom tiderna som det skulle hittas födelsedatum på, var Emil Andersson en av de tio sista.

Emil Andersson dyker upp i ett tidigt skede av BoIS historia. Han var en engagerad medlem i ungdomsklubben Diana, och sedermera i dess fotbollssektion Diana Bollklubb. På bilden nedan finns han med i ett tidigt fotografi av BK Diana:

Övre raden: okänd, okänd, Edvin Persson, okänd. Mellanraden: Emil Andersson, okänd, okänd. Nedre raden: okänd, okänd, Bror Nilsson.

Bilden är tagen på västra fäladsmarken ute vid gamla tågstationen. BK Diana, arbetarpågarna, tyckte det var för dyrt att hyra in sig på ”Banan” vid Artillerigatan, där IFK Landskrona höll till. Men det hände ibland att Diana och IFK Landskrona lånade spelare av varandra. Här nedan är Emil med på ett lagfotografi i IFK Landskrona:

Foto av IFK Landskrona, från omkring 1912. Översta raden, från vänster: Helge Persson, Emil Andersson, Frans Anderberg, Edvin Persson, okänd. Mellanraden: Emil Persson, okänd, okänd. Sittande: Axel Borgström, okänd, Frans Nilsson.

Här är Emil på ett senare foto av Diana BK, taget 1914 strax innan sammanslagningen med IFK Landskrona:

Foto taget 1914 vid gamla idrottsplatsen, med sjukhemmet i bakgrunden. Översta raden från vänster: Emil Andersson, okänd, Frans Anderberg, Oskar Andersson, och Edvin Karlsson. Mittraden: okänd, Johan Knutsson, Emil Persson. Sittande: Karl Olsson, okänd, Edvin Persson.

Emil följde efter sammanslagningen med in till BoIS, vars namn han alltså var ”upphovsman” till. Han var med i BoIS styrelse samtidigt som han var aktiv spelare. Han var med i rekordsegern över GIF Landskrona 1917, se lagbild nedan:

1. Emil Aulin, 2. Carl Petersson, 3. Frans Nilsson, 4. Frans Anderberg, 5. Emil Andersson, 6. Carl Olsson, 7. Johan Knutsson, 8. Ragnar Svensson, 9. Birger Dahlgren, 10. Albin Dahl, 11. Georg Petersson

Kort därefter upphörde spelarkarriären, men han fanns fortsatt med i BoIS styrelse under några år. Sedan är inte så mycket känt om denne Bond-Emil. Han är ju trots allt med på flertalet fotografier, kanske skulle det gå att ta reda på lite mer om denne Bond-Emil och framför allt – hans födelsedatum.

Som med alla spelare går jag till väga på samma vis. Vi börjar med att leta upp potentiella kandidater. Av fotografierna att döma, som är tagna 1912-1914, ser vår Emil ut att vara i 20-års-åldern.

Det vi då kan anta om vår Bond-Emil är:

-Heter Emil Andersson

-Född omkring 1890-1896

-Bosatt i Landskrona åtminstone omkring perioden 1910-1920

Utifrån dessa parametrar hittar jag i kyrkböckerna några Emil Andersson – det är trots allt ett ganska vanligt namn. Några faller bort på grund av att åldern inte riktigt stämmer in.

En Otto Emil Andersson född 1895 dyker upp, en Adolf Emil och Hugo Emil dyker också upp. Men dessa faller bort när det efter en närmare besiktning visar sig att de inte hade Emil som tilltalsnamn. Andra Emil kan vi avfärda av ungefär samma anledningar. Men en Emil Ossian Andersson född 1892 verkar intressant. Han stämmer in på kriterierna. Dessutom finns det ytterligare två omständigheter som pekar på att detta kan vara rätt man. Denne Emil Ossian född 1892 har en yngre bror, Oskar Andersson, som skulle komma att bli en stor BoIS-profil och ordinarie back under 1920-talet. Oskar var som ni ser på bilden också med i Diana. Det finns alltså en (potentiell) fotbollskoppling inom familjen, om nu detta skulle visa sig vara den rätta Emil.

Dessutom rörde det sig om en lantbrukarfamilj, med Emil äldst i syskonskaran, som flyttat in till Landskrona från Örja i början av 1900-talet. Kanske var det därifrån smeknamnet Bond-Emil härstammade? Han är alltså till synes den enda med rätt namn i rätt ålder som bodde i Landskrona vid aktuell tid. Allt talar alltså för att denne Emil Ossian Andersson född 1892 är vår ”Bond-Emil”. Denne har dock inga barn eller barnbarn kvar i livet, som kan ge oss upplysningar. Men jag får tag på en brorsdotter. Hon mindes inte någon Emil, men hon kom däremot ihåg Oskar. ”Oskar hade varit duktig spelare i BoIS, som kallades för ”Lilla gubben”. Men att han skulle haft någon bror har jag inget minne av” förklarade hon. Ett annat syskonbarn, för övrigt själv en gammal BoIS-spelare, kunde inte heller komma ihåg någon farbror Emil.

Då kom sedan genombrottet när jag satt och bläddrade i ett gammalt nummer av tidningen BoISaren. I det fanns en intervju med bröderna Albin och Hacke Dahl, där de berättar om när de i början på 1920-talet lämnade BoIS för HIF. Ett textstycke lyder:

”Att bröderna Dahl lämnade Landskrona och Bois var ett dråpslag för fotbollen i Landskrona. Hacke och Albin fick också ta emot många gliringar, när de kom på besök hos föräldrarna på Suellsgatan. -Där kommer proffsspelarna. Sådana kommentarer kunde de mötas av på gatorna i Landskrona. Deras gamla lagkamrat i Bois, ”Bond-Emil” Andersson hade lite besvär med uttalandet. Så för honom blev det: -Där kommer proppsspelarna.”

Vi går tillbaka till kyrkoböckerna. Och jodå, huvudspåret Emil Ossian Andersson född 1892 bodde i samma kvarter som Albin och Hacke Dahls föräldrar under 20-talet. Och inte bara det, efter en promenad i kvarteren visar det sig husen faktiskt ligger precis snett mitt emot varandra, knappt 25 fotsteg dörr till dörr.  Och därmed tycker jag att vi kan bokföra vår Bond-Emil såsom Emil Ossian Andersson, född 1893-03-21 i Landskrona, boendes på Suellsgatan och senare Vagnmansgatan, avliden i samma stad 1972-03-18. The smoking gun blev alltså Bond-Emils oförmåga att uttala ordet ”proffs”. Och sen skulle Albin Dahl förstås lägga det på minnet och tala om det för Åke Jönsson 50 år senare. Mycket mer än så är tyvärr inte känt om Bond-Emil Andersson. Men han har en viktig roll i Landskrona BoIS historia.

Ungefär från denna vinkel stod Bond-Emil och skrek ut genom fönstret på bröderna Dahl: ”Här kommer proppsspelarna!”. Det Dahlska hemmet är trevåningshuset med svart tak i korsningen Suellsgatan/Målargränden.

2 kommentarer till “Veckans BoISare: Emil Andersson”

  • Maths Heuman skriver:

    David, trevlig läsning och gedigen forskning. Det är alltid roligt med dina historiska texter. Mera sådana tack! Heja BoIS//Maths

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>