Djupt inne i arkivet fanns detta fotografi på ett BoIS-lag. På baksidan finns ”Halmia 1916-09-10” prydligt noterat med blyerts. Saken är bara den att det i statistiken inte finns någon match som spelades detta datum. Detta kräver såklart lite efterforskningar.
1915 och 1916 deltog BoIS inte i seriespel. Man spelade mestadels vänskapsmatcher, Skånska mästerskapet samt en och annan så kallad pokalmatch. Pokalmatcher kunde vara enskilda matcher, eller små turneringar, uppsatta av fotbollsintresserade företagare eller fabrikörer som skänkte pokalen och fick densamma uppkallade efter sig. Såsom Svenssonska pokalen, Leotol-pokalen och Aronssonska pokalen med flera. Fotbollen hade ännu inte så stort utrymme i dagstidningarna i Landskrona. Ofta stod det bara ett par rader om hur BoIS match gått, om ens det. Var det en större match mot exempelvis HIF, kunde det bli en lite längre text om matchen. Men ofta stod det inget alls, och än mindre stod det något inför matcherna. Man skulle kunna se matchen om Svenssonska pokalen 18 november 1917 som genombrottet. Här kom en lång text i både Landskrona Posten och Korrespondenten Landskrona Tidning. Efterföljande säsong stod nästan alltid åtminstone ett par rader om BoIS matcher, och det kunde även bli att det stod lite förhandsinformation innan matcherna. Nåväl, tillbaka till 1916. BoIS statistik för dessa första år har lite brister. Datum för matcher, motståndare och resultat är visserligen nedtecknat, men statistiken spelarna är ofullständig.
Enligt statistiken spelade BoIS ingen match 1916-09-10. 1916 års sista match spelades mot Helsingör två veckor tidigare och IS Halmia dyker upp för första gången 26 augusti året efter, i en hemmamatch. Det stod inget i dagstidningarna i Landskrona om denna match som alltså ska ha spelats mot IS Halmia 10 september 1916. Är datumet rätt? Är motståndet rätt? Är det ens ett BoIS-lag? Jo, att det är ett BoIS-lag kan vi konstatera, då vi kan känna igen 9 av de 11 spelarna såsom ordinarie A-lagsspelare. Vi kan alltså utesluta att det t ex skulle vara nån slags stadsmatch, där man samlat ihop ett gäng spelare från Landskronas föreningar och låtit dessa spelat under ”BoIS-flagg” (vilket kunde hända vid denna tid). De två okända spelarna skulle kunna vara ordinarie A-lagsspelare de också, men eftersom jag inte har fotografi på alla A-lagsspelare från denna tid får de benämnas som okända så länge.
På Universitetsbiblioteket plockar jag fram mikrofilmer från halländska dagstidningar från denna tid, och börjar skanna av tidningssidorna. Att anteckningen ”IS Halmia 1916-09-10” på baksidan av fotografiet är rätt kan vi nu konstatera med hjälp av följande text i Hallands Posten:
Halmia – Landskrona B. I. S. 7-1 (2-1 5-0)
Matchen i går mellan Halmia och Landskrona Boll- o. Idrottssällskap hade icke, trots det vackra vädret, förmått samla någon större publik. Under första halfleken var spelet ganska jämnt, om än Halmia ofta etablerar formligt bombardemang af gästernas mål. Deras målvakt lyckades dock klara de flesta skotten hvarför endast tvänne mål gjordes. Genom en del svåra missgrepp af Halmias försvar kvittera dock gästerna det ena målet före halftid. Andra halfleken blef spelet ointressantare genom Halmias öfverlägsenhet. De lyckades nämligen göra 5 mål mot 0. Landskronaborna slappande af mot slutet. Trots den öfverlägsna segern var Halmias spel dock icke det bästa. Flera af spelarne verkade nämligen osäkra och med energien var det äfven ofta dåligt beställt. Skall Halmia lyckas att klara sig mot de hårda lag, som spela i västsvenska serien, får de nog visa mera energiskt spel.
Bör vi lägga till denna match såsom en officiell A-lagsmatch? Vi vet att matchen spelades aktuellt datum mot IS Halmia och att BoIS ställde upp med sitt A-lag. Matchen spelades på en ”riktig” idrottsplats (idrottsplatsen Sommarlust i Halmstad), med riktiga mått på spelplanen. Det finns inget som tyder på att matchen inte spelades 2×45 minuter, saknade domare, hade felaktiga mått på målstolparna, spelades med andra regler eller annat som skulle göra att den inte borde räknas som en officiell fotbollsmatch. Därmed tar jag det exekutiva beslutet att lägga till denna match som en officiell A-lagsmatch!
Men kan vi kanske få reda på vem de två okända spelarna är? I BoIS statistik för år 1916 omnämns några A-lagsspelare, som jag ännu inte har bild på. Det rör sig om: Odin Johansson, Harry Vestergren och Tore Lindberg. Kanske är det någon av dessa som är någon av de två ”okända” spelarna på fotot?
Harry Vestergren var en av ”original-medlemmarna” i BoIS. Han var med i BK Diana och följde vid sammanslagningen över till BoIS. Jag hittar i kyrkoböckerna en Harry Vestergren född 1893-01-22. Det är den enda i Landskrona vid denna tid med detta namn. Hans ålder passar in och han bodde intill Wrangelska parken där BK Diana höll till. Men tyvärr har han inga levande släktingar i livet som skulle kunna känna igen honom på lagbilden, eller bidra med andra fotografier på honom att jämföra med. Så även om vi kan utgå från denne är ”rätt” Harry Vestergren som spelade i BoIS, så kan vi inte få reda på om han är med på bilden. Jag hittar sedan en Tore Lindberg född 1897-03-20. För övrigt äldre bror till en Nils Lindberg som var allsvensk med BoIS i slutet på 1920-talet. Troligtvis är detta ”vår” Tore Lindberg som spelade i BoIS. Jag hittar till slut hans son, som nu passerat de 90 åren. Kanske skulle han kunna känna igen sin far på fotot. När jag till slut når honom på telefon så förklarar jag mitt ärende. Han berättar han att han kände till att farbror Nils spelat i Allsvenskan för BoIS, men huruvida även pappa Tore skulle ha spelat för BoIS visste han inte. Vi kom överens om att jag skulle mejla honom fotografiet. Några dagar senare kom följande svar: