7 februari 1915 bildades Landskrona Boll- och Idrottssällskap. Landskrona BoIS alltså, eller kort och gott – BoIS. Men det skulle dröja till 1924 innan det nuvarande emblemet blev färdigt och till 1926 innan Landskrona Boll- och Idrottssällskap fick smeknamnet BoIS. Här kommer lite historik kring namnet BoIS och emblemet.
I Ett fotbollslags historia redogör Åke Jönsson kring hur det gick till när Landskrona BoIS grundades. En sammanslagning av föreningarna IFK Landskrona och Landskrona Bollklubb (den senare som även gick under sitt tidigare namn Diana Bollklubb). Namnet Landskrona Boll- och Idrottssällskap antogs och tröjorna skulle vara randiga. Så långt allting klart. Men det verkar som att smeknamnet BoIS (samma uttal som engelska ordet ’boys’) inte var helt givet från början.
I en notis i Landskrona Posten från lördagen den 14 augusti 1926 står det såhär:
”Landskrona Bois”
är det senaste namnet på Bollsällskapet, lanserat av Göteborgs Morgonpost i fredagens serieöversikt. Uttalet av samma ligger nära ”Landskrona Boys” (L:a pojkar) och är bra funnet och mycket trevligare och käckare än ”Landskrona boll- och idrottssällskap”.
Ett nytt ”smeknamn” på vår stads fotbollslag verkade alltså ha myntats! Av en Göteborgs-tidning dessutom. Och så här hade det stått i Göteborgs Morgonpost dagen innan, fredagen den 13 augusti 1926, inför helgens allsvenska omgång:
”Vid söndagens matcher i Svenska serien är det blott Örgryte och Landskrona som äro fria. Örgryte reser till Köpenhamn, medan Bois väl föredrar att vila sig. […]”
Så simpelt!
Vid studium av olika matchreferat och artiklar om Landskrona B.o.I.S., fram till 1926, så nämns faktiskt aldrig laget som BoIS. Man kallas bland annat ”Landskrona Boll”, ”Bollsällskapet”, ”LB&IS”, ”Landskrona Boll- och idrottssällskap” och ”Bollklubben”. Det verkar alltså som det skulle till en Göteborgstidning för att skapa det numera givna smeknamnet BoIS!
Emblemet
BoIS nuvarande emblem, det ovalformade märket med initialerna L.B.I.S. blev visat för allmänheten för första gången år 1924. Det skedde i samband med Landskrona Idrottsplats invigning. En särskilt utvald skara fick faktiskt en förhandstitt på emblemet några dagar före invigningen. Följande notis fanns insatt i Korrespondenten Landskrona Tidning torsdagen den 17 juli 1924, tre dagar innan invigningen:
L. B. & I. S. inviger standar. Landskrona Boll- och Idrottssällskap inviger i morgon k. 7,30 em. sitt standar i fabrikör C. Hallkvists trädgård.

Någon dag senare stod följande om mötet:
BOLLSÄLLSKAPETS STANDAR INVIGDES I GÅR. L. B. & I. S:s medlemmar hade i går på aftonen mangrant samlats ute i fabr. Carl Hallqvists trädgård för att där inviga föreningens standar. Sedan föreningens ordförande, hr Bror Nilsson, hållit ett längre och anslående tal om föreningens 10-åriga verksamhet, bjöd han täckelset falla Standaret, som var av siden och bar samma färger som L. B. & I. S:s fotbollströjor med föreningens initialer i mitten, var mycket imponerande och mottogs med förtjusning av medlemmarna. Strax efter invigningen vidtog ett angenämare samkväm, varunder ett flertal sånger sjöngos och tal höllos till föreningens ära. […]
Det finns inga skriftliga källor som säger när standaret ritades, och av vem. Men vi kan av notisen ovan klarlägga att första gången standaret – och emblemet – visades för allmänheten (och medlemmarna) var 1924, och säkerligen ritades den kort före. Fram till att det nuvarande emblemet avtäcktes 1924, kan detta ha varit föreningens märke, eller åtminstone ett av dem:

Denna klubbnål från 1919 är i silver och visar en fotboll med föreningens initialer. Denna design var ganska tidstypisk och det fanns fler klubbar med en likadan, eller åtminstone liknande design. Kanske var det därför som det 1924 presenterades ett helt nytt och unikt emblem. Nedan kan ni se BoIS emblem från olika sammanhang genom åren.







År 2002, på uppdrag av Nileskog Media, datorritades emblemet och det fick därmed sitt ”slutgiltiga” utseende, såsom det ser ut idag.
De genom åren skedda förändringar gentemot det ursprungliga emblemets utseende, har med största sannolikhet varit ”omedvetna”. Den mänskliga faktorn har spelat in när olika förlagor gjorts genom åren, emblemet har flera gånger ritats för hand, broderats, reproducerats och återskapats – inte minst när det 2002 ”digitaliserades” och därmed skapade sitt nuvarande utseende. Men emblemet har alltså inte alltid sett ut som det gör idag.
Med detta sagt kommer jag senare i veckan presentera mitt förslag till en förändring av emblemets nuvarande utseende. Titta in på BoISHistoria.se senare i veckan för att se ett förslag på ny design av Landskrona BoIS emblem!
Björn T Johansson skriver:
Hej,
Funderade på hur bortstället sett ut genom tiderna? Under min tid har de väl haft en tre, fyra olika ställa vad jag kan komma på. De jag kommer att tänka på är dagens röda. Sen har det även funnits en rosa och även en vit. Finns detta också i historien eller är det inget som går att hitta?
David skriver:
Intressant fråga! Kanske ett framtida reportage? Det finns uppgifter (och svartvita bilder) på reservställ på 30-talet där tröjorna ska ha varit blåa, och då troligtvis ljusblåa. På 70-talet och framåt tror jag de har haft varierande utseende, helvita, helsvarta, och på senare år har rött/mörkrött varit vanligast. Men det finns nog en hel del intressanta reservställ genom åren som hade varit trevligt att gräva fram foton på.
Wictor skriver:
Jag hoppas ditt förslag innebär att kransen kommer tillbaka i någon form. För det är så mycket snyggare.
Höken skriver:
Hade varit kul att reda ut varför man är svartvit randiga. Jag har hört 2 teorier.
1. Att det funnits en överenskommelse att alla IFK skall spela i randigt dvs en kvarleva från IFK Landskrona.
2. Läste denna teori i ett programblad eller eventuellt på det andra lagets hemsida någon gång under 00-talet. Denna teori var att någon i styrelsen gillade ett rödvit randigt lag i England (Stoke, Southampton eller Sunderland) och därmed bestämde att BoIS också skulle vara rödvita. Men när man skulle beställa tröjorna så ska de ha varit slut men då skall försäljaren erbjudit svartvit randiga istället med rabatterat pris vilken man då tagit.
David skriver:
Intressanta funderingar! Angående #1 Så hade inte IFK Landskrona randig dräkt, de hade några olika varianter som kan ses i Ett fotbollslags historia men en av typerna var blå med vit diagonalt rand. Denna design hade även BK Diana även om de båda också hade en variant utan diagonal rand (troligen mörkblå).
#2. På sida 37 i Ett fotbollslags historia står lite kring uppkomsten av de randiga tröjorna (d.v.s. att ingen vet hur idé kring just randiga tröjor uppkom), och att det finns kopia av en beställning av ett dussin randiga tröjor.
Så hur det blev just svartvitrandiga kan man nog bara spekulera i. Personligen tror jag man ville hitta en så ”unik” design som möjligt!
LittleGun skriver:
Vilken fantastiskt trevlig och genomarbetad sida!
Jag är aktiv på Wikipedia och där kom just frågan ”När blev BoIS BoIS?” på artikeldiskussionen till artikeln om Landskrona BoIS. Då kunde jag svara 1926, med hänvisning hit. (se diskussionssidan här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Landskrona_BoIS).
En annan Wikipedian kunde visa att Dagens Nyheter benämnde laget Landskrona BOIS redan 1924, åtminstone i tabeller. Det hade uppenbarligen förbisetts av Landskronaposten, så helt klart är att BoIS lanserades till landskroniterna via Göteborgs Morgonpost och kanske då som ett fristående smeknamn. Men, ändå, kalenderbitare brukar vilja ha med alla eventualiteter.
Tack igen för trevlig läsning!
David skriver:
Hej
Tack för din kommentar! Att laget blev benämt som BOIS redan 1924 kan absolut stämma! Dom blev nog benämnda som BOIS tidigare än så, säkert redan 1917-1918 (och då av Landskrona-tidningar), när man på allvar gjorde sig ett namn utanför stadens gränser. BOIS var ju trots allt deras initialer…
Men, huruvida man kallades för Bois i ”folkmun” är ju en annan fråga. Som jag hänvisade till verkar ju ”Bois” (samma uttal som engelska ordet ”boys”) inte blivit lanserat för landskroniterna först 1926. Och då många tidningar, som jag tidigare nämnde, säkert benämt laget som BOIS långt före detta, så var den lilla skillnaden nu att Göteborgs Morgonpost skrev ”Bois” i en löpande text (med versal följt av gemener, som om det verkligen vore ett namn) och inte ”BOIS” (med enbart versaler, som om det vore en förkortning). Lite krångligt, men du förstod säkert!
Således, jag tror att man blev benämnda som BOIS, i skrift, redan från 1915 (eller däromkring). Men, Landskrona Postens notis om Göteborgs Morgonposts artikel, tyder ju på att uttalet Bois (boys) inte var etablerat ute i stugorna. Fast vem vet, någon landskronit kanske hade kommit på det ”smeknamnet” tidigare än så, men hållt det lite för sig själv. Så långsökt var det ju faktiskt inte…