Hallådär, Dennis Larsen

1994 åkte BoIS ur Allsvenskan. Året efter fortsatte raset och man åkte ur även ettan. 1996 spelade man i tvåan och en av spelarna som värvades för att stoppa raset var danske Dennis Larsen. Den rutinerade dansken var tänkt som spelmotor och pappa i det unga BoIS-laget. Men det blev bara en halv säsong för Dennis som under sommaren lämnade för seriekonkurrenten Kristianstads FF. Jag ringde upp Dennis för att snacka BoIS.

-Hur är det med Håkan Söderstjerna? Han spelade i Singapore vet jag. En jättebra fotbollsspelare, inleder Dennis.

Berätta om din fotbollskarriär.

-Min första fotbollsklubb var Slagelse här hemma i Danmark. Sedan Hvidovre och jag spelade även i nordamerikanska ligan, i Montreal och Halifax. Sedan spelade jag också en period i Werder Bremen, men jag blev ljumskskadad. Jag var 30 år när jag skrev under med Landskrona BoIS.

Hur kommer det sig att det blev BoIS?

-Jag kände Torben Storm, han hade varit tränare i BoIS innan jag kom dit. Men vi hade en dålig tränare i BoIS. En mycket dålig tränare. Han var inte nåt vidare.

”Puskas”?

-Puskas ja (skratt). Puskas Ljungberg. Nej, han var inte bra.

Vad var det som inte var bra? Skällde han för mycket?

-Taktiken. Där var han inte bra. Han ville att jag skulle spela defensiv mittfältare. Men jag är offensiv mittfältare (skratt). Jag var ingen försvarare, jag var bättre offensivt och spelade alltid offensivt i alla andra klubbar. Nej, ”Puskas” var helt fel på det, mittback var inte min plats.

Jag intervjuade Puskas häromåret. Han sa att om du spelat kvar hela säsongen hade ni kunnat vinna serien. Han tyckte att du var duktig.

-Jo men det var jag. Jag var mycket duktig. Sa han verkligen så? Men han hade en märklig människosyn. Jag pratade med ledningen, antingen lämnar jag, eller får Puskas lämna. Så var det. Där fanns en del danskar i BoIS på den tiden. Senare spelade jag också i Kävlinge och Landora. Landora var en mysig klubb, men det var lite för lätt att spela där. I Landora fick jag spela som offensiv mittfältare, och där gjorde jag rätt många mål.

Kommer du ihåg några spelare från tiden i BoIS?

-Håkan Söderstjerna. Sedan hade vi en väldigt bra målvakt.

Mats Svensson?

-Mats Svensson ja. Han var en go målvakt. Sedan hade vi en snabb kille på högerkanten. Håkan spelade på vänster, men denne på högerkanten. Magnus Sivnert hette han, han var väldigt snabb. Du ser, jag kommer ihåg en del. Men anfallaren vi hade, han var inget vidare. 175 000 ska han ha kostat.  Till och med tränaren sa till mig, ”han är inget vidare”. Sedan hade vi en liten i försvaret, han var nog inte mer än 1.65 lång. Han var inget vidare, han kostade oss många poäng. Men han var väl kompis med Puskas. Tre spelare som inte är tillräckligt bra i ett lag är rätt mycket. Nej, han värvade fel spelare, Puskas.

BoIS var på träningsläger i Tyskland försäsongen 1996. Här sitter de icke uttagna spelarna och tittar på lagets match mot SV Sigiltra. Dennis vilade på grund av en känning i ljumsken. På bilden skymtar också en 17-årig Billy Magnusson.

Sedan spelade du med en ung Pontus Farnerud?

-Det stämmer. Spelade han inte i Bröndby sedan?

Nja, det var hans yngre bror Alex. Pontus spelade bland annat i Monaco.

-Ja just det, nu kommer jag ihåg. Pontus gick till Monaco och BoIS fick väl nån miljon för honom. Nej, Pontus var verkligen jättebra. När han var på väg upp till A-laget sa Puskas till mig ”han är alldeles för ung”. ”Nej, nej, han är vuxen nock. Jag har tränat med honom, jag vet vad han kan. Han är go nock till försteholdet” svarade jag. Då var han väl 16 år. Han var riktigt bra. Sen spelade han två matcher i reservlaget för att visa upp sig innan han sen var uppe i A-laget. Så frågade Puskas mig ”ska vi ta med honom i A-laget?”. Då svarade jag, ”det är du som är tränare, inte jag”. Det räcker så.

Jag visste att Pontus skulle bli bra, och det blev han också. Kan du fixa Söderstjernas telefonnummer? Det var längesedan jag pratade honom, annars kan du ge honom mitt telefonnummer.

Varför slutade du i BoIS?

-Det var på grund av tränaren. Jag sa till ledningen, ”detta kommer att gå åt helvete”. Puskas köpte spelare som inte var något vidare, helt enkelt. De var inte bra. ”Vi kommer att åka ur” sa jag till ledningen. Sedan kom den killen från Trelleborg.

Issa Manglind?

-Issa, ja. Vi mötte förresten Trelleborg på försäsongen. Då spelade ju dom i Allsvenskan. Efter matchen ringde Trelleborg mig, de ville köpa mig (skratt). Men jag sa att jag redan skrivit på för BoIS.

Vad arbetar du med idag?

-Ingenting. Jag har skadat höften. Det var när jag spelade i oldboys. Men jag ska träna upp benet igen. Gubbarna från laget brukar ringa, ”kanske kan jag spela nästa år” svarar jag dem. Vi blev danska mästare för Oldboys förresten, vi slog Bröndby som bland annat hade Michael Laudrup i laget. Det var över 2000 som tittade på.

Innan vi lägger på frågar Dennis än en gång om jag inte kan ge Håkan Söderstjerna hans nummer. Sagt och gjort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>