BoIS på turné – Finland 1948

Sommaren 1948 var BoIS på turnè i Finland. Landskrona vänstad Kotka hade i början av juli månad besökt Sverige och då mött BoIS i en vänskapsmatch. Senare samma månad var det alltså dags för Kotka att återgälda tjänsten då BoIS begav sig till grannlandet i öst. Förutom Kotka spelade BoIS även i Åbo och Lovisa. Resan, som ni i resebreven nedan kan läsa, beskrevs som ytterst lyckosam och även spelmässigt lovade det gott inför kommande seriestart i Allsvenskan, där BoIS alltså var nykomlingar (säsongen 48/49). Lagledarna som var med på resan, tidigare spelarna Gunnar Hägg, Knut ”Buckla” Hansson och Gunnar Mårtensson skrev brev som man skickade hem till Landskrona. Nedan kan ni läsa resebreven i sin helhet, samt se ett gäng fotografier från turnén i Finland.

BoIS-truppen i Stockholm innan överfarten till Finland. Stående från vänster: Nils Westergren, Arne Sjöberg, Ragnar Hagman, Bertil Persson och Hans Olsson. Sittande från vänster: Folke "Lunkan" Lundqvist, Knut Almqvist, Gunnar Mårtensson, Kurt "Kuta" Karlsson, Sture "Tollabössa" Jönsson, Bengt Jönsson, Henry "Tolan" Isberg och Knut "Buckla" Hansson. Längst fram: John Anderberg.

 

KOTKA den 17/7 1948

Vi lämnade ju, som bekant Landskrona vid ½ 7-draget sönd. den 11/7 för att bege off på turné till vårt nordiska broderland, Finland, varom här nedan följer ett par rader.

Efter ankomsten till Stockholm åkte vi direkt ut till Råsunda, för att åse landskampen i fotboll mellan Sverige-Österrike, i vilken match enligt vår mening, Österrike presterade den bästa fotbollen.

På måndagseftermiddagen embarkerade vi så båten till Finland, närmare bestämt Åbo. Denna var så välbesatt av passagerare, ca 500, så det var trångt värre. Vi hade nämligen ej lyckats erhålla hyttplatser. Det dröjde också, beroende på det stora resandeantalet, ända till kl. 23 innan vi fick mat, men så smakade det då också så mycket bättre. Vi fick sedan sitta kvar i matsalen hela natten och där var varmt och skönt. När vi så anlände till Åbo tog det ca 1 tim. med pass och tullformaliteter och när vi långt om länge fick fast mark under fötterna, mötte oss en gammal bekant, nämligen stiftaren av Kotka T.P. och färdledaren vid deras besök här hr Axel Andersson, som sedan följt oss hela tiden. Uppehållet i Åbo var ganska kort och vi hade reserverade platser på tåget till den finska huvudstaden, Helsingfors. Här åto vi middag på ett ställe som hette ”Gladpalatset”, men vi fick varken smör eller mjölk till maten. Klockan 18 gick färden vidare med buss till vår fadderstad, Kotka. Vägen gick börbi Borgå och det är säkert en trakt med mycket svenskar, ty på de flesta vägvisarna stod ortsnamnen på svenska. I Kotka bo vi på ett nytt, mycket flott hotell, nio våningar högt och vi trivs alldeles ypperligt. Här åt vi en mycket god välkomstmiddag med repr. Från Kotka T.P:s styrelse som samtliga hoppades, att vi skulle trivas utmärkt, därefter direkt i säng och pojkarna påstod dagen efter, att det var länge sedan de sovit så gott, men så har ju också resan varit mycket tröttande.

Vid frukosten på onsdagen voro ett par journalister närvarande och därefter voro vi inbjudna av staden att bese Stadshuset, som är en stor, vacker 6-våningsbyggnad. Vi voro uppe på taket, där vi hade en härlig utsikt över den vackra staden. Som ciceron fungerade stadsnotarien. Så var det tid med kaffe och detta bjöds i stadsfullmäktiges sessionssal med stadsdirektör Erkki Tammisto som värd. Han uttryckte sin glädje över att vi kunnat komma hit och ansåg, att det var ett bevis på, att bättre tider stundande och att det samarbete som nu inletts skulle bestå, och som gåva från staden överlämnade stadsdirektören en bok över Kotkas historia. Vår lagledaren tolkade å våra vägnar för det storstilade mottagandet, som överträffat alla förväntningar, och hoppades, att vi skulle få sammanträffa fler gånger. Till sist utbringade vi ett fyrfaldigt leve för staden Kotka.

På eftermiddagen foto vi med motorbåt till en ö, där vi tränade en timmes tid, varefter vi badade äkta finsk bastu ch sedan på huvudet i havet. I dag har vi besökt ryska tsarens sommarbostad. Det var kejsar Alexander III, som hade det som fiskarstuga. Vi fick inte gå in utan filttofflor, och allt var precis som på kejsarens tid. På eftermiddagen har pojkarna bara vilat och verkar pigga på att spela i kväll. Vi ska spela med samma lag, som mötte Höganäs i DM. Några timmar senare. Vi segrade med 3-0. Halvtid 0-0. Publiktillströmningen var stor, 3500. Våra pojkar började mycket bra och fick applåder för det vackra spel, som presterades den första ½-timman, men sedan slappnade våra av litet och spelet blev jämnare.

Andra halvlek byttes Westergren ut mot Isberg och det blev bättre fart på spelet och redan efter 2 min. ledde vi med 1-0 genom Almkvist efter mycket vackert spel i innertrion. I 10 min. ökade Bengt Jönsson till 2-0 på passning från höger och i 27 min. fastställde Bengt J. resultatet till 3-0. Bäst i vårt lag var hi Sture Jönsson, som var lyckad med allt och drog upp de flesta anfallen. Försvaret var också till sin fördel, medan vänstervingen och ch var de mest framträdande i Kotka. Vårt program i fortsättningen ser ut som följer. I morgon i Helsingfors mot kombination, på söndag i Lovisa och så till sist träder hemresan och beräknas på torsdag i Åbo, varefter vi anträda hemresan och beräknar vara hemma på söndag den 25/7.

Hälsningar

Mårten”, ”Buckla”, Hägg

BoIS-truppen på båtutflykt utanför Kotka

KOTKA den 19/7 1948.

I vår reseskildring ha vi kommit till fredag och då reste vi till Helsingfors, där vi mötte Arbetarnas Fotbollförbunds stadslag. Motståndet var ungefär detsamma som i Kotka men våra pojkar hade matchen dagen innan i benen, varför spelet från vår sida ej kom upp till samma standard, som i Kotka. Vi segrade i alla fall med 3-1 efter 2-1 i halvtid. Helsingfors tog ledningen i 30 min. genom hi. Men redan två minuter senare var det klart för kvittering genom Bengt Jönsson på målvaktsretur. Strax därefter blev Almqvist skadad, dock ej allvarligt och ersattes av Isberg, som en min. före halvtid gav oss ledningen på ett direktskott efter frispark av Anderberg. Sista målet kom i 30. Min på andra halvlek genom ett mycket vackert skott av Sture Jönsson på passning från Bengt Jönsson.

Ett trevligt inslag var Södertäljes damhandbollslag som samtidigt gästade Helsingfors. Dessa överräckte en blomsterbukett till oss med kort, varpå samtliga namn stodo. Efter matchen var det så en stilig bankett för båda lagen, varvid vi fick Finska Arbetarefotbollförbundets standar samt minnesplakett till samtliga deltagare. Samtidigt överlämnade vi vårt bordsstandar till finnarna.

På lördagen besökte vi så Riksdagshuset och voro därefter uppe i Stadiontornet, som lär vara 72 meter högt och med härlig utsikt. Söndag morgon reste vi till Lovisa, för att där spela mot därvarande stadslag och det blev en mycket lätt match för vårt vidkommande. Vi ställde upp med Sjöberg i mål, Hasse Olsson hh och Isberg som cf. Segern kom att lyda på hela 9-1 och spelet försiggick mest på hemmalagets planhalva. Planen var förresten mycket dålig och saknade t.o.m. målnät. Våra mål gjordes av Westergren 6, Anderberg 2 och Bengt Jönsson 1 och cf. Gjorde hemmalagets. Det vore orätt att nämna någon före de andra i vårt lag, men det verkar som om Sture Jönsson funnit storformen på finsk botten och han har i samtliga matcher gjort storstilade insatser vilket är ju enbart glädjande. Vi erhöll vid denna match Lovisas stadsglagga d.v.s. finska flaggan med Lovisas stadsvapen och vi i vår tur överlämnade vårt bordsstandar.

Under vår vistelse bo vi ju som bekant i Kotka och pojkarna trivs alldeles ypperligt. När vi var i Helsingfors faktiskt längtade vi tillbaka till Kotka, men så ha vi det också mycket bra här med förstklassig mat och vi bli också livligt uppvaktade op allehanda sätt. Vi har även besökt ett av Norden skänkt sågverk och en del andra sevärdheter. I kväll ska vi se på seriefotboll, då Kotka möter Åbo här, som så i sin tur blir vår sista motståndare under vår vistelse här. Den matcher spelar vi på torsdag. Alla grabbarna hälsar till hela Landskrona.

Hälsningar

Mårten” – ”Bucka” – Hägg

 

27/7 1948

Resebrev III

Tisdagen den 20 blev vår sista dag i Kotka, och den blev också vår bästa semester- och vilodag. Efter frukosten klockan 9 voro vi bjudna ut till K.T.P:s sommarö i skärgården. Denna som är ganska nyanskaffad fyller en stor uppgift genom att hit ut kan K.T.P:s medlemmar och deras famlijer vistas för vila och friluftsliv med bad hela sommaren. Det var en härlig sommardag och färden ut med motorbåt tog 45 min., en tur som pojkarna gillade där motorbåten gled fram, först igenom hela hamnområdet med dess sjudande liv.

-Kotka är Finlads största exporthamn och sedan gick färden genom hela skärgården med dess många öar och holmar. På holmen blev det först en del fotbollsträning och sedan bad, varpå vi blev bjudna på kaffe och smörgåsar. Efter detta vidtog en massa olika idrottstävlingar mellan pojkarna bl.a. kulstötning, segrare Almqvist, höjdhopp, segrare Lundqvist samt lagtävlan i varpa och pilkastning, och så blev det tid till mer mat. Aptiten var glupande och den fylla köttgrytan höll på att tömmas ganska kvickt; ja köttgryta var det faktiskt, en stor gryta full med en härlig köttsoppa, som lagades i det fria och så gick hela dagen och efter att vi hurrat för värdfolket for vi tillbaka till Kotka med bara angenäma minnen.

Onsdag morgon klockan 7 reste vi till Åbo, och med de dåliga tågförbindelserna tog de 30 milen hela 12 timmar. På torsdagsförmiddagen besåg vi Åbo domkyrka, där många svenskar ligger begravda från den tiden då Finland tillhörde Sverige, resten av dagen blev det vila till kvällens match som spelades mot mot flerfaldiga finska mästarna T.P.S. och vi hade blivit varnade för att här skulle vi få mycket svårt att vinna. Pojkarna tog varandra i hand på att här skulle de göra sitt bästa, så att vi gick en värdig avslutning på resan, det gjorde de också och det finska laget blev fullständigt utspelat. Vi ställde upp med följande lag från mål: F. Lundqvist, A. Nilsson, B. Persson, K. Karlsson, R. Hagman, E. Nordin, J. Anderberg, H. Isberg B. Jönsson, N Vestergren, S. Jönsson.

I 8:de min. sköt Vestergren ett hårt skott som målvakten inte kunde hålla och Isberg var framme och slog in bollen i mål 0-1, Isberg gjorde även 2:dra målet i 28:de min. Sture Jönsson dribblade sig strax därefter fri och sköt i mål, men det blev bortdömt för offside på Vestergren. Sture Jönsson hade också ett vackert skott i stolpen i första halvtid som slöt 0-2. I andra halvtid fortsatte de våra med sin överlägsenhet och redan efter en min. blev det 0-3 genom Bengt Jönsson. Vestergren sköt sedan många vackra skott och Åbos målvakt fick göra flera fina räddningar innan Vestergren i 20.e min. gjorde 0-4. 5 min. senare fick T.P.S. sitt tröstmål genom att landskronaförsvaret stannade av i väntan på avblåsning för offsides. Efter 30 min. blev det 1-5 genom Isberg, som mycket vackert nickade i mål efter en fin lyra från vänster. 1-6 blev det i 42 min. och åter var det Isberg som var målgörare och gjorde därmed sitt 4:de mål. I laget fanns ingen svag punkt. Bäste man på plan var Vestergren, som gjorde en strålande match och hela kedjan samspelade kvickt och placerade sig fint i fria luckor hela tiden så spelet flöt fram i snabba anfall pådrivna av de båda ytterhalvorna vilka matade utmärkt med markbollar ideligen. Det var också det rätta, ty en kraftig vind svepte i planens längdriktning. Bakre försvaret hade det lugnt, det som kom redde de säkert upp. I finska laget, som hade flera landslagsspelare var v.s., h.h. och v.y. de bästa.

En sammanfattning av våra matcher visar att finsk fotboll ej är i klass med den svenska, och domarna tillåter alldeles för hårt spel. Hemmalagen har inte mycket stöd av publiken för uppmuntran bara hånskrattar åt allt som misslyckas. Publikintresset är ej stort, det är bara fri idrott som upptager allt intresse.

Fredagen användes till uppköp av diverse små minnessaker till vi klockan 6 avreste med båt och efter en bra överfärd voro vi åter i Stockholm, direkt till tåget och efter en resa på 28 timmar voro vi åter i Landskrona, trötta men belåtna över att åter vara hemma igen. Ty resorna i Finland tar på krafterna, det är inte samma bekväma tåg som vi äro vana vid och det märks att kriget här gott hårt åt materialen. Men pojkarna komma bara att ha ljusa och glada minnen av resan, ty vi har överallt blivit mottagna med en gästfrihet som med ord ej kan beskrivas.

Mårten”

BoIS-truppen på sightseeing i Helsingfors. Här inne på Olympiastadion.

Stående från vänster: Gunnar Hägg, Arne Sjöberg, John Anderberg, Sture "Tollabössa" Jönsson, Ragnar Hagman och Henry "Tolan" Isberg, Knut "Buckla" Hansson, Hans Olsson, Gunnar Mårtensson, Nils Westergren, Bengt Jönsson. Knästående från vänster: okänd, Kurt "Kuta" Karlsson, Arne "Stolpe" Nilsson, Folke "Lunkan" Lundqvist, Bertil Persson, Ernst "Ejsie" Nordin.

Matcherna i Finland:

14/7 (Vänskapsmatch) Kotka Työväen Palloilijat – Landskrona BoIS
15/7 (Vänskapsmatch) Helsingfors kombinationslag – Landskrona BoIS
18/7 (Vänskapsmatch) Lovisa Stadslag – Landskrona BoIS
22/7 (Vänskapsmatch) Åbo – Landskrona BoIS

Fotografier från Gunnar Häggs fotoalbum.

4 kommentarer till “BoIS på turné – Finland 1948”

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>