BoIS i Tyskland 1950

Sommaren 1950 begav sig Landskrona BoIS på en turné till Västtyskland. Planerna spikades redan i början av 1950 och resan, med match i respektive stad, gick till i tur och ordning Visselhövede, Hameln, Hildesheim, Helmstedt och Einbeck. Via resebreven, som sekreteraren Olle Prenning skrev och skickade hem till Landskrona, samt fotografier, kan man här följa BoIS-truppens färd genom det krigsdrabbade Tyskland.

Hela truppen inför avresan till Tyskland. Bussen avgick från kasernplan till Helsingborg, för vidare färd med färja till Danmark och sedan Tyskland. Klubbledningen hade låtit sy upp gabardinkostymer till hela truppen, med emblemet broderat på bröstet. Stående fr.v.: Ingvar CösterArne NilssonSture JönssonBörje DahlgrenKurt PerssonRagnar HagmanTore SvenssonSven-Åke MånssonRune KarlssonGunnar DahlgrenGunnar Hägg (lagledare)Harry Wibratt (lagledare), Olle Prenning (lagledare). Sittande, fr.v.: Nils WestergrenÅke BengtssonGösta WikströmBörje Öberg.

Skrivet lördag 11 juni 1950:

Resan gick bra men var något tröttsam på grund av värmen. Till Flensburg anlände vi kl. 17 på måndagseftermiddagen. Tullvisitationen gick smärtfritt och till nästa etapp Hamburg kommo vi ungefär vid 20.30 tiden, och där hade vi en timmas uppehåll i färden och gjorde som hastigast en promenad i centrum där svåra bombskador vittnade om krigsåren. Till resans första mål Visselhövede kom vi först klockan 12 på natten men blev dock hjärtligt mottagna av representanter för våra värdar. Tisdagen var vilodag och ägnades åt sightseeing men kanske tillbringades den mesta tiden i stadens fina simbassäng. På kvällen voro vi stadens gäster hos Överborgmästaren vid vilket tillfälle å stadens vägnar en minnessak överlämnades till föreningen…

På onsdagen den 7 gjorde vi vårt första framträdande på en tysk fotbollsplan och medverkade vid en invigning av stadens nya idrottsplats. Innan avspark överlämnade till oss från värdarna en bronshäst samt föreningens klubbmärken.

Spelarna tar igen sig under halvtidsvilan. I mitten Börje Öberg.

Matchen blev en god kamp och samtliga pojkar gjorde sitt bästa för att hedra de svenska färgerna. Resultatet blev 7-1 i vår favör och för målen svarade Westergren 3, samt Sture Jönsson, Rune Karlsson, Ragnar Hagman och Gösta Wikström. Tore Svensson stod i mål, backar och halvor voro de ordinarie medan anfallet bestod av Hagman, Rune Karlsson, Wikström, Westergren och Sture Jönsson. Då Westergren gjorde andra målet fick han samtidigt ett slag å vänstra vristen och kunde därför inte medverka i vår nästa match i Hameln mot Preussen-Hameln 07, vilken klubb är vår värd under turnén.

På torsdagen reste vi från Visselhövede på morgonen kl. 8 och kom till Hameln 11.30 och fingo ett kungligt mottagande. Talrika representanter för staden och arrangörsföreningens ledare voro samlade vid vår ankomst jämte otaliga fotografer och överlämnades välkomstblomster. Hameln visade sig vara en förtjusande stad med en folkmängd på nära 60 000.

Vi inkvarterades på ett hotell från vilket vi hade utsikt över nästan hela staden samt över floden Weser som rinner genom Hameln. På fredagen gjorde vi en utflykt till Pyrmont, en av Tysklands mest kända kurorter, något av de vackraste vi skådat hittills. Vi har försökt att fästa så mycket som möjligt på filmremsan och hoppas att det skall bli lyckat när våra filmer bli framkallade och vi kan rulla desamma.

Spelarna uppställda för fotografering. Stående fråån vänster: Börje Dahlgren, Kurt Persson, Tore Svensson, Ragnar Hagman, Sven-Åke Månsson, Åke Bengtsson, Gunnar Dahlgren och Rune Karlsson. Nedre raden: Ingvar Cöster, Harry Wibratt (lagledare), Börje Öberg, Nils Westergren, Arne Nilsson, Gösta Wikström, Sture Jönsson, Olle Prenning (lagledare/sekreterare) och Gunnar Hägg (lagledare).

 

På kvällen voro vi inbjudna till ett samkväm tillsammans med representanter för staden och arrangörsföreningen och erhöllo vi minnessaker från såväl staden som föreningen. På lördagskvällen skulle vi spela vår andra match med början kl. 18 och på förmiddagen gjorde vi en titt på den ålderdomliga stadens sevärdheter. Det lag vi mötte var det bästa under vår turné enligt expertisen men vi lyckades dock avgöra matchen i vår favor med enda målet, inspelat av Wikström vilken för övrigt var en av de bästa i laget. Vidare gjorde ”Bobby” Dahlgren, backarna samt Tore Svensson i mål ypperliga insatser. På kvällen skall en stor bankett gå av stapeln, men den har inte börjat när denna epistel avslutas utan återkomma vi härtill.

Olle Prenning

Hildesheim 13 juni 1950:

Tiden räcker knappast till men jag får skriva några rader från matchen i Hameln. Som av förra brevet såg du att vi vunno med 1-0, men det satt hårt åt, vi hade också måst vidtaga en del ändringar; försvaret var detsamma men kedjan hade följande utseende: Åke Bengtsson, Ragnar Hagman, Gösta Wikström, Rune Karlsson, Sture Jönsson. Målet tillkom i de första minuterna. Matchen var mycket jämn och i pressen erhöllo vi god kritik, bättre än när Halmstad BK i fjol var i Hameln.

Truppen vid tågstationen i Hildesheim. Stående från vänster: okänd tysk, Ragnar Hagman, Harry Wibratt, Gunnar Dahlgren, Tore Svensson, Åke Bengtsson, Nils Westergren, Kurt Persson, okänd tysk, okänd tysk, Gunnar Hägg, Rune Karlsson, Olle Prenning, okänd tyska, okänd tysk. Nedre raden: Ingvar Cöster, Börje Dahlgren, Sture Jönsson, Arne Nilsson, Sven-Åke Månsson, Gösta Wikström och Börje Öberg.

Söndag morgon for vi vidare till Hildesheim, där vi skulle spela kl. 16.50. Det var ganska tröttande, ty efter matchen i Hameln var det stor bankett, vilken varade till kl. 4 på morgonen. För att återgå till Hildesheim var detta en stad på över 100 000, men då staden 1945 genom bombanfall som förstörde c:a 80 procent av allt vad som fanns är här nu endast c:a 60 000 människor kvar. Matchen blev inte någon stor match, ty dels var grabbarna trötta sedan förra dagens match och för det andra hade sömnen varit dålig. Resultatet blev 3-3 och för målen svarade Westergren och Wikström samt ett självmål. Vår laguppställning var som i första matchen mot Visselhövede med undantag att S.Å. Månsson ersatte Cöster i andra halvlek på grund av vristskada. Efter matchen var det gemensam måltid, vid vilket tillfälle vi erhöllo minnessaker från våra värdar samt från stadens representanter. Måndagen besökte vi vad som var kvar av staden, det är inte stora saker inte, en kyrka finns hel, det enda, var ett museum samt en teater, till vilken vi äro inbjudna på tisdag.

Några ur truppen på promenad bland ruinerna i bombskadade Hildesheim.

Onsdag morgon lämnar vi Hildesheim för att fortsätta till Helmstedt. Denna stad ligger precis vid ryska gränsen. Vid vår ankomst till Helmstedt mötte vid stationen ett tusental människor med musikkår i spetsen.

BoIS-truppen blir mottagna av stor folkmassa vid tågstationen i Helmstedt.

Sedan fingo vi marschera genom staden till överborgmästaren, som mottog oss i sitt rum i rådhuset, därefter fortsatte vi till våra hotellrum för att vila några timmar, ty i kväll skola vi möta en kombination från Helmstedt.

 

Spelarna uppställda för match mot Helmstedt. Från vänster: Tore Svensson, Ingvar Cöster, Gunnar Dahlgren, Kurt Persson, Börje Öberg, Börje Dahlgren, Ragnar Hagman, Gösta Wikström, Nils Westergren och Sture Jönsson.

Klockan 19.15 skall matchen börja och före avspark överlämna stadens representant såväl som föreningarna i Helmstedt minnessaker. Vår laguppställning är: Tore Svensson, Arne, Cöster, Bobbi, Kurt P, Öberg, Börje Dahlgren, Ragnar H, Wikström, Westergren och Sture Jönsson. Rune Karlsson har fått blodförgiftning i ena armen och är oförmögen att spela.

BoISarna hälsas välkomna inför matchen mot Helmstedt.

Matchen är nu slut med en seger för de våra med 3-1, och för målen svarade Westergren ett, Sture Jönsson två. Efter matchen skola båda lagen samlas för gemensam måltid. Under torsdagen kommer vi att bese staden och under fredagen skola vi besöka de stora kamerafabrikerna i Mecklenburg. Söndagskväll spelare vi så vår sista match under turnén och reser söndag natt kl. 4 från Einbeck till Hannover för att sedan anlända till Hälsingborg f.v.b. Landskrona måndag kväll. Vår sista match slutade 2-2 och därmed avslutade vi vår Tysklands-turné obesegrade.

Olle Prenning

Sture Jönsson och Gösta Wikström står vid affischen som matchen mellan BoIS och Einbeck 05.
Gabardinkostymerna som varje spelare fick inför turnén, får fungera som träningsjackor till avbytarna. Här Sven-Åke Månsson och Åke Bengtsson.
BoIS-ledarna Gunnar Hägg och Harry Wibratt har fått ta emot blomster och Sveriges nationalsång är i full gång.

 

Länkar till matcherna i Tyskland:

7/6 (Vänskapsmatch) Visselhövede – Landskrona BoIS
11/6 (Vänskapsmatch) Preussen-Hameln 07 – Landskrona BoIS
12/6 (Vänskapsmatch) Hildesheim – Landskrona BoIS
15/6 (Vänskapsmatch) Helmstedt – Landskrona BoIS
18/6 (Vänskapsmatch) Einbeck – Landskrona BoIS

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>