Meste BoISare från varje årtionde

Vi är inne på 10-talets sista månad och då kan det vara läge att titta tillbaka på de senaste tio åren och se vilken spelare som gjort flest matcher respektive mål, under detta decennium. Utöver det kommer här också en lista över den meste BoIS-spelaren från varje årtioende.

Flest matcher under 10-talet:

  1. Philip Andersson – 302 matcher
  2. Måns Ekvall – 187 matcher
  3. Dennis Olofsson – 180 matcher
  4. Igor Arsenijevic – 177 matcher
  5. Alexander Tkacz – 167 matcher

Flest mål under 10-talet:

  1. Fredrik Olsson – 48 mål
  2. Karim Sadat – 38 mål
  3. Fredrik Karlsson – 31 mål
  4. Andrew Stadler – 35 mål
  5. Rasmus Alm – 28 mål

 

Flest matcher under respektive årtioende:

1910-talet…

omfattade bara fem år, då ju BoIS inte grundades förrän 1915. Matcherna under denna period var främst vänskapsmatcher samt pokalmatcher där diverse företagare och direktörer satte upp pokaler som de större Skåne-lagen fick slåss om. Den som spelade flest matcher under BoIS första årtionde var:

Frans Nilsson (fotograf; okänd)

Frans Nilsson – 97 matcher

Frans Nilsson, med smeknamnet ”Hurtig” var en av BoIS grundare och hade sin bakgrund i IFK Landskrona. Var 24 gammal vid BoIS födelse och var en av ledargestalterna under BoIS första år. Spelade fyra allsvenska matcher som 32-åring 1924.

20-talet… 

var årtiondet då BoIS etablerade sig bland Sveriges bästa klubbar. Man var med i den första upplagan av Allsvenskan 1924 och man hade en stomme spelare som var ordinarie i princip hela årtioendet, däribland:

Harry Dahl (foto: okänd)

Harry ”Hacke” Dahl – 285 matcher

BoIS främste målskytt genom tiderna och den store BoIS-stjärnan under 20-talet. Han spelade 285 matcher under 20-talet, och då hann ändå ”Hacke” med en kortare sejour i HIF samt en några få matcher lång ”strejk” under slutet av 20-talet. ”Hacke” ilsknade till efter en cigarett-incident på en restaurang i Stockholm efter en bortamatch mot AIK 1928. Men det var inte värre än att han var tillbaka några veckor senare.

30-talet…

ställdes BoIS inför sin första stora generationsväxling. Georg Petersson, som varit ordinarie sedan 1915 lade av 1929. Samma år slutade defensiva rivjärnet Fritz Lindfors. Den defensiva ryggraden i form av Erik Linder och Carl Hult lade av i början av 30-talet, detsamma gällde Harry ”Hacke” Dahl. Men en av ungtupparna som tog vid var:

John Nilsson (foto: okänd)

John ”Tjodde” Nilsson – 319 matcher

En av 30-talets stora BoISare och en rättmätig kandidat till titeln Tidernas BoISare. Den perfekta spelaren som var bra offensivt och defensivt, ett fint skott, god speluppfattning och som alltid arbetade på oavsett var tränaren än satte honom. BoIS meste allsvenska spelare genom tiderna.

40-talet…

gjorde BoIS skäl för smeknamnet Lindansarna och blev något av ett ”jojo-lag”. Under detta årtionde åkte man ur Allsvenskan tre gånger, kvalade sig upp en gång, misslyckades i kvalet en gång, och gick rakt upp en gång. En ganska stor spelaromsättning under 40-talet uppvisades men en av spelarna som var men under hela decenniet var ”Tjoddes” bror:

Arne Nilsson (foto: okänd)

Arne Nilsson – 269 matcher

Den yngsta brodern i brödratrion med John och Harry som storebröder. Fick stor del av sin fotbollsfostran av 13 år äldre brodern John som han också hade framför sig på planen de första åren i BoIS. Det var mycket upp och ner i seriesystemet under 40-talet men den välspelande högerbacken Arne Nilsson var med under hela årtiondet. Trots en arbetsplatsolycka 1946 som lämnade honom blind på ena ögat gav han inte upp och avslutade sedan karriären med serieseger i ”trean” 1954.

50-talet…

var trots att man aldrig nådde Allsvenskan en framgångsrik period för Landskrona BoIS. Och den fortsatte en bit in på 60-talet. Defensivt var Rolf Nilsson och Sven-Åke Månsson de stora profilerna, och framåt var det förstås Hasse Persson som var den stora dirigenten. Snett framför sig hade han en tung centerforward som gjorde mål på det mesta, nämligen:

Sigvard Petersson (foto: okänd)

Sigvard ”Kallinge” Petersson  – 278 matcher

Stor och tung center utrustad med ett utmärkt skott. Rörde sig sällan utanför straffområdet men hade en exceptionell förmåga att befinna sig där bollarna – och målchanserna – dök upp. Egenskaper som gav honom nära 300 mål i BoIS.

60-talet…

innehöll en annan generationsväxling. Många av de stora 50-talslirarna såsom Hasse Persson, ”Kallinge”, Sven-Åke Månsson, Roland Forsberg och några till la av. En av spelarna som tog vid värvades 1959 från IF Allians och kom att bli BoIS (och troligtvis hela Sveriges) mesta allsvenska kvalspelare genom tiderna:

Kjell Lindstrand (foto: Bertil Persson / Arbetarrörelsens Arkiv)

Kjell Lindstrand – 316 matcher

Elegant ytterback som spelade fyra allsvenska kval med BoIS och nådde till slut Allsvenskan efter segern i kvalet 1970. Han bildade backpar med Sven ”Skinka” Malmborg och de två hade liknande karriärer och fick avsluta dessa med spel i Allsvenskan 1971.

70-talet…

är en av de mest framgångsrika perioderna i BoIS historia med flera topplaceringar i Allsvenskan samt ett cup-guld. En av spelarna som personifierade BoIS 70-tal och som tillika är BoIS meste spelare genom tiderna är:

Sonny Johansson (foto: Bertil Persson / Arbetarrörelsens Arkiv)

Sonny Johansson – 409 matcher

Stor, tung, snabb, målfarlig – den ultimata centern som dunkade in mål under framför allt 70-talet. Värvades från BK Landora som 20-åring inför säsongen 1968. Kvalade både 1968 och 1970 och spelade sedan 10 säsonger i Allsvenskan för BoIS. Cup-guld 1972.

80-talet…

inledde BoIS i Allsvenskan men åkte ur och fick spendera resten av årtioendet utanför högsta serien. 1985 var man dessutom nere i trean men den sejouren blev ettårig sedan man vunnit kvalet mot Linköping. En spelare som missade nästan hela den säsongen på grund av skada, men som var tillbaka lagom till kvalet var:

Göran Petersson (foto: Bertil Persson / Arbetarrörelsens Arkiv)

Göran Petersson – 323 matcher

Göran hade precis fyllt 17 år när han slängdes rakt in i Allsvenskan 1973. Sedan behöll han den ordinarie platsen och spelade hela karriären för moderklubben tills han lade av med fotbollen 33 år gammal 1989. En slitstark mittfältare som är BoIS näst meste spelare genom tiderna.

90-talet… 

innehöll höga toppar och djupa dalar. Överlägsna seriesegrare 1993 och spel i Allsvenskan 1994. Därefter åkte man rakt ner i tvåan till 1996, för att sedan avancera och spela allsvenskt kval 1998. Ganska hög spelaromsättning och många egenproducerade talanger fick chansen i A-laget under årtioendet. Den som spelade flest matcher för BoIS under 90-talet var:

Mats Andersson (foto: Bertil Persson / Arbetarrörelsens Arkiv)

Mats Andersson – 289 matcher

Spelskicklig mittfältare som hann med ett kortare proffsäventyr i Österrike och en sejour i Mjällby i mitten av årtioendet. Förstärkte laget en bit in på 1997 och var med om att vinna ”tvåan”, hans andra serieseger i BoIS, och var sedan med och gjorde mål i allsvenska kvalet 1998.

00-talet…

var på väg att bli en ny ”70-talsera” för BoIS efter avancemanget 2001 och smakstart i Allsvenskan 2002. Med ruljans på bland annat spelarförsäljningar såg det också lovande ut. Tyvärr drog man det kortare strået i kvalet 2005. En spelare som var med på hela resan ända från ”tvåan” 1997, var en sommarvärvning som till slut kom att bli BoIS fjortonde meste målskytt genom tiderna, nämligen:

Matthias Eklund (foto: Bildbyrån)

Matthias Eklund – 237 matcher

Trots en stor spelaromsättning under åren före och efter millennieskiftet var Eklund klubben trogen. Började karriären som anfallare, och de sista åren spenderade hans främst som yttermittfältare. Stor löpkapacitet och mästare på att springa sig fram till farliga målchanser.

10-talet…

påminde en del om 90-talet, sett till resor upp och ner genom seriesystemet samt kroniska problem med ekonomin. Många spelare och tränare in och ut, likväl som djupa svackor och höga toppar. En spelare som varit klubben trogen är dock:

Philip Andersson (foto: Bildbyrån)

Philip Andersson – 305 matcher

Mittbacksgeneral och sedan 2017 lagkapten. Komplett mittback med goda ledaregenskaper som sedan sin debut 2008 fått se hundratalet spelare och sju tränare (inne på sin åttonde) passera förbi. Blir, om han spelar kvar i BoIS 2020, den första spelaren sedan 80-talet att ha spelat för BoIS A-lag under tre olika decennium.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>